Mattan mitt i rummet

Att inreda med olika typer av textilier i hemmet blir mer och mer populärt under rådande inredningstrender. Om du känner att ditt hem saknar värme och textur är det en god idé att fundera över att addera en matta till inredningen, eller till och med flera. Nedan kommer vi ge några tips om hur du kan tänka när du ska välja din nästa matta och hur du ska få denna att smälta in i inredningen och lyfta resten av hemmet.

Material

Det finns en uppsjö olika material att välja mellan när du ska börja fundera över vilken matta du ska köpa. Kommer den att ligga under ett köksbord, i hallen eller kanske vid soffan? Då krävs det olika saker och därmed även olika typer av material. Om vi tänker att din matta ska ligga under köksbordet rekommenderar vi att satsa på ett material som är lätt att dammsuga av samt inte är så känsligt för fläckar. Här kan en matta av sisaltyp eller hampa fungera utmärkt. Ska den ligga i hallen finns det utmärka mattor i konstgjorda material såsom plast eller uppblandad sisal som inte är så känsliga för varken väta eller smuts.

Ska din nya matta vara placerad vid soffan är en ull- eller viskosmatta att rekommendera då dessa material ger en lyxig känsla i rummet samt faktiskt är ganska okänsliga mot fläckar och spill.

Färg

När vi nu går vidare till färgen på din nya matta utgår vi från ovan exempel gällande matta och dess möjliga placeringar. Vi skulle vilja råda dig att skaffa en spräcklig matta i dova färger för matrummet, eftersom detta döljer fläckar på ett effektivt sätt. Hallmattan får gärna vara i en mörk nyans av brunt eller grått för att på så vis maskera grus och annat som lätt dras in från utomhusmiljön.

I vardagsrummet är det ganska fritt i val av kulör på mattan, där tycker vi att soffans form och färg får styra i nyansval av matta. Dock kan vi tipsa om att köpa en matta som har samma toner i sig som golvet. Har du till exempel ett oljat trägolv i varma bruna nyanser är det snyggt att möta upp detta i en matta.

Form

Till sist tänkte vi prata om huruvida formen på mattan påverkar rummet och hur du faktiskt kan göra ett rum mer ombonat med en härlig matta. Det viktigaste är att vara generös i storleksvalet, en för liten matta gör att rummet känns konstigt och oproportionerligt. Ska du till exempel lägga matta vid soffan är det viktigt att mattan går in en bit under soffan samt på resterande sidor. Allra helst vill vi att soffan ska rymma hela soffgruppen, detta ger ett lyxigt och elegant uttryck som lyfter hela rummet.